Учебник по гласуване:Как се работи с уики

от Учебник по гласуване
Направо към: навигация, търсене

Подробни указания как се работи с Уики (и по-специално с МедияУики - софтуерът, който задвижва това уики) можете да прочетете в Уикипедия. Тук е приложено само съвсем кратичко "стъпка по стъпка" ръководство за начинаещи.

[редактиране] Регистрация

Цъкнете ето тук, и попълнете въпросника. Единствено задължителни са името (можете да си измислите, ако не искате да давате истинското си име), и паролата.

Разбира се, можете да участвате и напълно анонимно. Регистрирането обаче не компрометира анонимността ви, а в същото време ви дава повече права и повече доверие сред другите участници.

[редактиране] Писане по страниците

Влезте в съответната страничка. Над нея ще видите няколко табчета. Едното от тях е "редактиране" - цъкнете на него. Ще видите текста на страницата в кутия, която позволява да го редактирате. Нанесете корекциите си.

Възможно е из текста да забележите разни символи и обозначения, които не знаете за какво служат. (За някои сигурно ще се досетите.) Целта им обикновено е оформлението на текста. Ако не умеете да работите с тях, просто оставете текста неоформен - все ще има кой да ви помогне.

Ако сте се регистрирали, под кутията с текста ще видите и ред със заглавие "Резюме". На него можете да попълните с 3-4 думи какво сте написали - удобство е за другите, които преглеждат направените редакции. Ако редакцията ви не носи нов смисъл (например само сте оправяли правопис, или оформяли написаното), можете да цъкнете кутийката, след която пише "Това е малка промяна" - също е удобство за тези, които преглеждат направените редакции.

Ако сте въвели прилично количество свой текст (напр. цял абзац), е добре да го подпишете. Подписването става с две тирета и четири вълнички (-- ~~~~). При записване на страницата това се превръща в името, с което сте се регистрирали, и дата и час на промяната.

Ако искате да видите как ще изглежда редактираният от вас текст, преди да го запишете, натиснете бутона "Предварителен преглед" най-отдолу.

След като приключите с промените, натиснете бутона "Съхранение" най-отдолу.

[редактиране] Страници и беседи

По принцип в уикитата страниците се използват за оформяне на продукта, а беседите за свързаните с работата обсъждания. При нас засега цялото уики е чернова, така че обсъждания могат да се водят и по страниците - но все пак е по-добре да са по беседите.

Отидете на страницата, която искате да коментирате. Второто от табчетата над нея обикновено е "беседа" - цъкнете на него. Ще се покаже беседата на страницата - пишете коментарите си там.

Лични инструменти